Харчові технології
Спеціальність: 181 Харчові технології
Освітня програма: Харчові технології
Галузь знань: 18 Виробництво та технології
Освітній рівень: фаховий молодший бакалавр
Кваліфікація: фаховий молодший бакалавр з харчових технологій
Форма навчання: денна та заочна
Прийом на навчання: на базі 9-ти (тільки денна), 11-ти класів та професійно-технічної освіти
Термін навчання:
- на базі 9-ти класів – 3 роки 5 місяців;
- на базі 11-ти класів – 2 роки 5 місяців;
- на базі професійно-технічної освіти, вищої освіти – 1 рік 5 місяців (скорочений термін).
Харчова промисловість та ресторанне господарство в Україні мають невідкладну потребу у висококваліфікованих спеціалістах, які здатні у стислі терміни вивести ресторанне господарство України на позиції розвинених країн Європи та світу. Враховуючи перспективи розвитку харчової промисловості, ресторанного господарства та туристичного бізнесу, потреба в фахівцях зі спеціальності «Харчові технології» з кожним роком буде зростає.
Фаховий молодший бакалавр з харчових технологій – це кваліфікований спеціаліст з технології харчування, який аналізує і контролює якість сировини, матеріалів, готової продукції, проводить необхідні технологічні розрахунки та оформлює технічну документацію, виявляє причини браку продукції, розробляє заходи щодо його запобігання і ліквідації, здійснює контроль за дотриманням правил техніки безпеки.
Ви будете знати:
- положення законодавства України: постанови, керівні, методичні та нормативні матеріали, які стосуються питань технології виробництва харчової продукції;
- технологію виробництва харчової продукції та органолептичні методи визначення якості сировини, напівфабрикатів, готових виробів;
- сучасний вітчизняний та зарубіжний досвід у професійній діяльності;
- виробничий цикл підприємства;
- принципи організації праці;
- сучасні технології в ресторанній індустрії, потреби та очікування гостей (попит споживача);
- товарознавство харчових продуктів, структуру ринку та конкурентне середовище, ринок постачальників продовольчої сировини;
- основи економіки в закладах харчування, ціни та ціноутворення, практику добросовісного ведення бізнесу;
- посадові обов’язки виробничого персоналу, основи конфліктології, основи педагогіки та принципи організації професійних тренінгів на робочому місці, теорію управління і мотивації персоналу;
- основи соціології, тенденції на моду в галузі товарів та послуг;
- професійну термінологію, ділове спілкування, розмовну іноземну мову в об’ємі професійної діяльності, професійну етику та етикет;
- правила екологічної безпеки в закладах харчування, санітарію та гігієну, охорону праці, правила пожежної безпеки;
- основи діловодства і документообігу.
Ви будете вміти:
- керувати виробничо-господарською діяльністю закладу харчування, спрямовувати її на забезпечення високої якості приготування страв та високого рівня обслуговування споживачів;
- організовувати своєчасне постачання підприємства сировиною, напівфабрикатами, продовольчими товарами та матеріальними ресурсами, їх складування, збереження, контроль якості;
- забезпечувати належний рівень ефективності виробництва, впроваджувати нову техніку та технології, прогресивні форми обслуговування;
- створювати умови для прибуткової діяльності підприємства в конкурентному середовищі;
- організовувати планування, облік, складання та своєчасне подання звітності про фінансово-господарську діяльність підприємства;
- проводити систематичний контроль за якістю приготування страв, вивченням попиту споживачів на продукцію закладу харчування, організацію обслуговування споживачів, станом трудової та виробничої дисципліни, дотриманням правил і норм охорони праці, санітарно-технічним станом підприємства.
Фаховий молодший бакалавр з харчових технологій здатний займати первинні посади, може працювати за професіями:
- Технік-технолог (з переробки риби та морепродуктів, з переробки плодоовочевої продукції, з бродильного виробництва та виноробства, з виробництва молочних продуктів, з виробництва м’ясних продуктів, з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, зі зберігання та переробки зерна, з технології харчування, з виробництва жирів і жирозамінників, з виробництва цукристих речовин);
- Кухар;
- Кухар дитячого харчування;
- Шеф-кухар;
- Офіціант;
- Метрдотель;
- Бармен;
- Майстер ресторанного обслуговування;
- Майстер виробничого навчання;
- Помічник керівника;
- Бригадир на дільницях основного виробництва (хлібопекарне та кондитерське виробництво);
- Виробник харчових напівфабрикатів;
- Фахівці(з переробки плодоовочевої продукції, з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, з бродильного виробництва та виноробства, зі зберігання і з переробки зерна, з технології харчування);
- Інспектор з контролю якості продукції;
- Технік-лаборант (хімічні, біологічні та фізичні дослідження).
Студенти коледжу проходять практику в м.Черкаси, а також виїжджають на літню практику до санаторіїв мальовничого півдня України. Студенти спеціальності є активними учасниками всіх професійних заходів коледжу та міста.
Викладачі технологічних дисциплін щорічно проводять тижні за фахом, науково-теоретичні та теоретично-практичні конференції на різну тематику, професійні конкурси, майстер-класи, виставки-продажі кулінарних та кондитерських виробів, що сприяє підвищенню професійної майстерності та вдосконалює первинні навички молодшого спеціаліста. Також у коледжі студенти вивчають техніку карвінгу з овочів та фруктів.
Крім цього, студенти спеціальності отримуютьробітничі професії Кухар або Кондитер.