Харчові технології

Спеціальність: 181 Харчові технології

Освітня програма: Харчові технології
Галузь знань:   18 Виробництво та технології
Освітній рівень: фаховий молодший бакалавр
Кваліфікація: фаховий молодший бакалавр з харчових технологій

Форма навчання: денна та заочна

Прийом на навчання: на базі 9-ти (тільки денна), 11-ти класів та професійно-технічної освіти

Термін навчання:

  • на базі 9-ти класів – 3 роки 5 місяців;
  • на базі 11-ти класів – 2 роки 5 місяців;
  • на базі професійно-технічної освіти, вищої освіти  – 1 рік 5 місяців (скорочений термін).

Харчова промисловість та ресторанне господарство в Україні мають невідкладну потребу у висококваліфікованих спеціалістах, які здатні у стислі терміни вивести ресторанне господарство України на позиції розвинених країн Європи та світу. Враховуючи перспективи розвитку харчової промисловості, ресторанного господарства та туристичного бізнесу, потреба в фахівцях зі спеціальності «Харчові технології» з кожним роком буде зростає.

Фаховий молодший бакалавр з харчових технологій – це кваліфікований спеціаліст з технології харчування, який аналізує і контролює якість сировини, матеріалів, готової продукції, проводить необхідні технологічні розрахунки та оформлює технічну документацію, виявляє причини браку продукції, розробляє заходи щодо його запобігання і ліквідації, здійснює контроль за дотриманням правил техніки безпеки.

Ви будете знати:

  • положення законодавства України: постанови, керівні, методичні та нормативні матеріали, які стосуються питань технології виробництва харчової продукції; 
  • технологію виробництва харчової продукції та органолептичні методи визначення якості сировини, напівфабрикатів, готових виробів;
  • сучасний вітчизняний та зарубіжний досвід у професійній діяльності;
  • виробничий цикл підприємства;
  • принципи організації праці;
  • сучасні технології в ресторанній індустрії, потреби та очікування гостей (попит споживача);
  • товарознавство харчових продуктів, структуру ринку та конкурентне середовище, ринок постачальників продовольчої сировини; 
  • основи економіки в закладах харчування, ціни та ціноутворення, практику добросовісного ведення бізнесу; 
  • посадові обов’язки виробничого персоналу, основи конфліктології, основи педагогіки та принципи організації професійних тренінгів на робочому місці, теорію управління і мотивації персоналу;
  • основи соціології, тенденції на моду в галузі товарів та послуг;
  • професійну термінологію, ділове спілкування, розмовну іноземну мову в об’ємі професійної діяльності, професійну етику та етикет;
  • правила екологічної безпеки в закладах харчування, санітарію та гігієну, охорону праці, правила пожежної безпеки;
  • основи діловодства і документообігу.

Ви будете вміти:

  • керувати виробничо-господарською діяльністю закладу харчування, спрямовувати її на забезпечення високої якості приготування страв та високого рівня обслуговування споживачів;
  • організовувати своєчасне постачання підприємства сировиною, напівфабрикатами, продовольчими товарами та матеріальними ресурсами, їх складування, збереження, контроль якості;
  • забезпечувати належний рівень ефективності виробництва, впроваджувати нову техніку та технології, прогресивні форми обслуговування;
  • створювати умови для прибуткової діяльності підприємства в конкурентному середовищі;
  • організовувати планування, облік, складання та своєчасне подання звітності про фінансово-господарську діяльність підприємства;
  • проводити систематичний контроль за якістю приготування страв, вивченням попиту споживачів на продукцію закладу харчування, організацію обслуговування споживачів, станом трудової та виробничої дисципліни, дотриманням правил і норм охорони праці, санітарно-технічним станом підприємства.

Фаховий молодший бакалавр з харчових технологій здатний займати первинні посади, може працювати за професіями:

  • Технік-технолог (з переробки риби та морепродуктів, з переробки плодоовочевої продукції, з бродильного виробництва та виноробства, з виробництва молочних продуктів, з виробництва м’ясних продуктів, з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, зі зберігання та переробки зерна, з технології харчування, з виробництва жирів і жирозамінників, з виробництва цукристих речовин);
  • Кухар;
  • Кухар дитячого харчування;
  • Шеф-кухар;
  • Офіціант;
  • Метрдотель;
  • Бармен;
  • Майстер ресторанного обслуговування;
  • Майстер виробничого навчання;
  • Помічник керівника;
  • Бригадир на дільницях основного виробництва (хлібопекарне та кондитерське виробництво);
  • Виробник харчових напівфабрикатів;
  • Фахівці(з переробки плодоовочевої продукції, з виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, з бродильного виробництва та виноробства, зі зберігання і з переробки зерна, з технології харчування);
  • Інспектор з контролю якості продукції;
  • Технік-лаборант (хімічні, біологічні та фізичні дослідження).

Студенти коледжу проходять практику в м.Черкаси, а також  виїжджають на літню практику до санаторіїв мальовничого півдня України. Студенти спеціальності  є активними учасниками всіх професійних заходів коледжу та міста. 
Викладачі технологічних дисциплін щорічно проводять тижні за фахом, науково-теоретичні та теоретично-практичні конференції на різну тематику,  професійні конкурси, майстер-класи, виставки-продажі кулінарних та кондитерських виробів, що сприяє підвищенню професійної майстерності та вдосконалює первинні навички молодшого спеціаліста. Також у коледжі студенти вивчають техніку карвінгу з овочів та фруктів.

Крім цього, студенти спеціальності отримуютьробітничі професії Кухар або Кондитер

Запрошуємо на навчання за спеціальністю: 181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ