Харчові технології

Спеціальність: G13 Харчові технології

Освітньо-професійна програма: Харчові технології
Галузь знань: G Інженерія, виробництво та будівництво
Освітньо-професійний ступінь: фаховий молодший бакалавр
Освітня кваліфікація: фаховий молодший бакалавр з харчових технологій
Форма навчання: денна та заочна

Прийом на навчання: на базі 9-ти (тільки денна), 11-ти класів

Термін навчання:
на базі 9-ти класів – 3 роки 5 місяців;
на базі 11-ти класів – 2 роки 5 місяців.

Харчова промисловість та ресторанне господарство в Україні мають невідкладну потребу у висококваліфікованих спеціалістах, які здатні у стислі терміни вивести ресторанне господарство України на позиції розвинених країн Європи та світу. Враховуючи перспективи розвитку харчової промисловості, ресторанного господарства та туристичного бізнесу, потреба в фахівцях зі спеціальності «Харчові технології» з кожним роком буде зростає.

Фаховий молодший бакалавр з харчових технологій –це кваліфікований спеціаліст з технології харчування, який аналізує і контролює якість сировини, матеріалів, готової продукції, проводить необхідні технологічні розрахунки та оформлює технічну документацію, виявляє причини браку продукції, розробляє заходи щодо його запобігання і ліквідації, здійснює контроль за дотриманням правил техніки безпеки.

Ви будете знати:

  • положення законодавства України: постанови, керівні, методичні та нормативні матеріали, які стосуються питань технології виробництва харчової продукції; 
  • технологію виробництва харчової продукції та органолептичні методи визначення якості сировини, напівфабрикатів, готових виробів;
  • сучасний вітчизняний та зарубіжний досвід у професійній діяльності;
  • виробничий цикл підприємства;
  • принципи організації праці;
  • сучасні технології в ресторанній індустрії, потреби та очікування гостей (попит споживача);
  • товарознавство харчових продуктів, структуру ринку та конкурентне середовище, ринок постачальників продовольчої сировини; 
  • основи економіки в закладах харчування, ціни та ціноутворення, практику добросовісного ведення бізнесу; 
  • посадові обов’язки виробничого персоналу, основи конфліктології, основи педагогіки та принципи організації професійних тренінгів на робочому місці, теорію управління і мотивації персоналу;
  • основи соціології, тенденції на моду в галузі товарів та послуг;
  • професійну термінологію, ділове спілкування, розмовну іноземну мову в об’ємі професійної діяльності, професійну етику та етикет;
  • правила екологічної безпеки в закладах харчування, санітарію та гігієну, охорону праці, правила пожежної безпеки;
  • основи діловодства і документообігу.

Ви будете вміти:

  • керувати виробничо-господарською діяльністю закладу харчування, спрямовувати її на забезпечення високої якості приготування страв та високого рівня обслуговування споживачів;
  • організовувати своєчасне постачання підприємства сировиною, напівфабрикатами, продовольчими товарами та матеріальними ресурсами, їх складування, збереження, контроль якості;
  • забезпечувати належний рівень ефективності виробництва, впроваджувати нову техніку та технології, прогресивні форми обслуговування;
  • створювати умови для прибуткової діяльності підприємства в конкурентному середовищі;
  • організовувати планування, облік, складання та своєчасне подання звітності про фінансово-господарську діяльність підприємства;
  • проводити систематичний контроль за якістю приготування страв, вивченням попиту споживачів на продукцію закладу харчування, організацію обслуговування споживачів, станом трудової та виробничої дисципліни, дотриманням правил і норм охорони праці, санітарно-технічним станом підприємства.

Фахівець підготовлений до роботи в галузі виробництва та технологій за Національним класифікатором Секція С Переробна промисловість Розділ 10 Виробництво харчових продуктів.

Фахівець здатний виконувати роботу за професією, назва якої відповідає Національному класифікатору України:
3570 Технік-технолог з технології харчування.

Випускники спеціальності можуть працювати:

  • технологом або завідуючим виробництвом в будь-якому закладі громадського харчування (ресторан, кафе, їдальня);
  • технологом або завідуючим виробництвом на м’ясокомбінатах, консервних заводах, в рибопереробних цехах, молокозаводах, цехах з виробництва напівфабрикатів.

Наші студенти проходять практику в провідних закладах ресторанного господарства, виробничих підприємствах, цехах, пекарнях, різних форм власності м.Черкаси.

Крім цього, студенти спеціальності отримують робітничі професії Кухар, Кондитер.

Запрошуємо на навчання за спеціальністю: 181 ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ